Het opzetten van een online onderneming was nog nooit zo toegankelijk dankzij platformen zoals WordPress en WooCommerce. Voor velen is het de ideale manier om hun droom te realiseren. In veel gevallen kunt u zelfs een hosting afnemen waarbij WordPress en WooCommerce al voor u geïnstalleerd zijn. Dit betekent dat elke ondernemer, ongeacht de omvang, voor een bescheiden jaarlijkse bijdrage online kan gaan met behulp van WordPress en/of WooCommerce. Hoewel de kern van deze systemen gratis is, zijn er bepaalde kosten waar potentiële ondernemers zich bewust van moeten zijn.

Wat zijn WordPress en WooCommerce?

WordPress, een van de meest gebruikte contentmanagementsystemen (CMS) ter wereld, biedt een flexibel en gebruiksvriendelijk platform voor het opzetten van websites. WooCommerce, een plugin voor WordPress, stelt gebruikers in staat om webshops te creëren en te beheren. Beide zijn opensource, wat betekent dat ze gratis te gebruiken zijn.

De Kracht van Open-source

De keuze voor open-source software biedt ondernemers diverse voordelen:

 • Vrijheid om aan te passen: De software kan worden aangepast aan unieke zakelijke behoeften.
 • Zelf hosten: Volledige controle over de webomgeving, zonder afhankelijkheid van derden.
 • Onafhankelijkheid van leveranciers: Geen zorgen over onverwachte kostenstijgingen of serviceonderbrekingen.
 • Actieve community: Continu ondersteund door een gemeenschap die updates en nieuwe functies biedt.
 • Transparantie: De mogelijkheid om de broncode te inspecteren zorgt voor duidelijkheid over beveiligingsmaatregelen.

Overweging bij het Leasen van Websites

Steeds meer bedrijven bieden de optie aan om websites te leasen voor een vast maandelijks bedrag. Op het eerste gezicht lijkt dit aantrekkelijk vanwege de voorspelbare kosten en het gemak van het hebben van een kant-en-klare oplossing. Echter, er zijn belangrijke afwegingen om te maken. Bij het leasen van een website bent u vaak gebonden aan de voorwaarden van de aanbieder, waardoor uw mogelijkheden tot aanpassingen en uitbreidingen beperkt kunnen zijn. Bovendien kan het leiden tot een afhankelijkheidsrelatie waarbij u minder controle heeft over uw online aanwezigheid. Het is dus van essentieel belang om de voor- en nadelen van beide opties zorgvuldig af te wegen voordat u een beslissing neemt.

🤖 De Opkomst van ChatGPT en Zelfredzaamheid

Naast de website-infrastructuur is de komst van ChatGPT een gamechanger. Dankzij AI-technologieën zoals ChatGPT kunnen ondernemers nu nog meer zelf doen. Van contentcreatie tot vertalingen, ChatGPT maakt het gemakkelijker dan ooit om informatierijke teksten te genereren en taalbarrières te doorbreken. Het is een nieuwe tool in de gereedschapskist van de moderne ondernemer!

Overzicht van Kosten    

Het opzetten van een website of webshop met WordPress en WooCommerce mag dan wel begonnen zijn als een gratis onderneming, maar er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan oplopende kosten naarmate uw site evolueert:

 • Hosting en Domeinnaam: Om uw website toegankelijk te maken voor bezoekers, zijn hosting en een domeinnaam essentieel. Afhankelijk van uw provider en de specificaties die u nodig heeft (bijv. opslagruimte, bandbreedte), kunnen deze kosten variëren.
 • Thema's en Plugins: Er zijn tal van gratis thema's en plugins beschikbaar, maar als u op zoek bent naar specifieke functionaliteiten, premium ondersteuning of een unieke look voor uw site, kan het zijn dat u moet investeren in betaalde versies.
 • Betaalsystemen: Voor webshops is een betrouwbaar betalingssysteem onontbeerlijk. Diensten zoals Mollie brengen transactiekosten in rekening, wat een invloed kan hebben op uw winstmarges.
 • Ontwikkeling en Onderhoud: Niet iedereen is technisch aangelegd. Het opzetten van de website, het uitvoeren van aanpassingen, het schrijven van teksten, en het regelmatig updaten en onderhouden van de site kan vereisen dat u externe professionals inschakelt. Dit kan aanzienlijk bijdragen aan de kosten, vooral als u kiest voor maatwerkoplossingen of specifieke functionaliteiten zoals API-koppelingen, dropshipping integraties, LMS-systemen, of speciale tools voor aanvragen en productconfigurators etc…
 • Online Marketing en SEO: Een website zonder bezoekers levert geen waarde op. Investeren in online marketing en zoekmachineoptimalisatie is vaak noodzakelijk om verkeer naar uw site te trekken en uw online zichtbaarheid te vergroten.
 • Beveiliging: De digitale wereld is niet zonder risico's. Het beschermen van uw site tegen potentiële bedreigingen, zoals hacks of malware, is van cruciaal belang. Dit kan betekenen dat u moet investeren in beveiligingsplugins, regelmatige back-ups, of zelfs professionele beveiligingsdiensten.

Het is duidelijk dat, hoewel de basis van WordPress en WooCommerce gratis is, er verschillende kosten zijn waarmee u rekening moet houden als u een volledig functionele, veilige en goed presterende website of webshop wilt hebben. Het is belangrijk om vooruit te plannen en een budget te hebben dat rekening houdt met deze potentiële uitgaven.

Conclusie

Elk project, of het nu gaat om een eenvoudige blog of een uitgebreide webshop, heeft zijn eigen unieke behoeften en uitdagingen. De kosten voor het opzetten van een website of webshop via WordPress en WooCommerce variëren sterk, afhankelijk van het gekozen platform, de individuele behoeften van het bedrijf en de technische vaardigheden van de persoon achter het project. Terwijl sommigen misschien tevreden zijn met een basisopzet en een beetje begeleiding, kiezen anderen ervoor om vanaf het begin te investeren in een volledig op maat gemaakt ontwerp.

Of u nu zelfverzekerd bent in het aanbrengen van enkele aanpassingen en het gebruik van een gratis template, of dat u ervoor kiest om stapsgewijs uit te breiden, de mogelijkheden zijn eindeloos. Sommigen willen misschien gewoon een eenvoudige start en vervolgens geleidelijk uitbreiden, terwijl anderen vanaf het begin een volledig concept willen laten opzetten.

Bij Utilewebsites.nl staan we klaar om iedereen te ondersteunen, of u nu slechts een beetje hulp nodig heeft of op zoek bent naar een op maat gemaakte oplossing. Als u ideeën heeft en klaar bent om te starten, nodigen we u uit om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend en kosteloos gesprek.