Hieronder vindt u een introductie over hoe u aan de slag kunt met het bouwen van server-side applicaties met behulp van JavaScript.

Wat is Node.js?

Node.js is een speciale uitvoeringsomgeving voor JavaScript waarmee u niet alleen JavaScript in uw webbrowser kunt draaien, maar ook op servers. Het biedt een platform voor het bouwen van krachtige en schaalbare server-side applicaties. Hierdoor kunt u JavaScript gebruiken om taken uit te voeren zoals het verwerken van verzoeken, het uitvoeren van serverlogica en het communiceren met databases.

Het verschil tussen JavaScript op een HTML-pagina en Node.js

Het belangrijkste verschil tussen JavaScript op een HTML-pagina en Node.js is de context waarin ze worden uitgevoerd. JavaScript op een HTML-pagina wordt gebruikt om interactieve functionaliteit aan een webpagina toe te voegen in de webbrowser van een gebruiker. Het kan worden gebruikt om de pagina te wijzigen op basis van gebeurtenissen zoals knopklikken of formulierinzendingen.

Aan de andere kant wordt Node.js gebruikt op servers om server-side taken uit te voeren. Het kan netwerkverzoeken afhandelen, bestanden lezen en schrijven, en toegang krijgen tot databases. Met Node.js kunt u servers bouwen die meerdere verzoeken tegelijkertijd kunnen afhandelen, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor het ontwikkelen van schaalbare webtoepassingen.

Een eenvoudig Node.js-voorbeeld: Een HTTP-server

Laten we nu eens kijken naar een eenvoudig voorbeeld om u op weg te helpen met Node.js. We gaan een HTTP-server opzetten die reageert op verzoeken met een eenvoudige "Hello World!"-boodschap.

Stap 1: Maak een nieuw bestand genaamd "server.js" en open het in een teksteditor. Stap 2: Voeg de volgende code toe aan het "server.js" bestand:

// Importeer de ingebouwde HTTP-module
const http = require('http');

// Definieer de hostnaam en het poortnummer
const hostname = '127.0.0.1';
const port = 3000;

// Maak een HTTP-server
const server = http.createServer((req, res) => {
  // Stel de status en de koppen in
  res.statusCode = 200;
  res.setHeader('Content-Type', 'text/plain');

// Stuur de "Hello World!"-reactie
  res.end('Hello World!\n');
});

// Start de server en luister op het opgegeven poortnummer en hostnaam
server.listen(port, hostname, () => {
  console.log(`Server gestart op http://${hostname}:${port}/`);
});

Stap 3: Sla het "server.js" bestand op.

Het uitvoeren van de Node.js-server

Nu willen we Node.js installeren op een Debian-server en ons voorbeeld uitvoeren:

Stap 4: Maak verbinding met u Debian-server via SSH of open een terminalvenster op de server. Stap 5: Voer het volgende commando uit om de pakketlijsten van u server bij te werken:

sudo apt update

Stap 6: Installeer Node.js met behulp van het volgende commando:

sudo apt install nodejs

Stap 7: Controleer of Node.js correct is geïnstalleerd door de versie te controleren:

node -v

Stap 8: Naast Node.js wordt ook npm (Node Package Manager) geïnstalleerd. Controleer de versie van npm met het volgende commando:

npm -v

Stap 9: Ga naar de map waarin u het "server.js" bestand hebt opgeslagen en voer het volgende commando uit om de Node.js-server te starten:

node server.js

Stap 10: De server is nu actief en luistert op http://127.0.0.1:3000/. U kunt uw webbrowser openen en naar die URL navigeren om de "Hello World!"-boodschap te zien.

Gefeliciteerd! U hebt zojuist uw eerste Node.js-server opgezet en getest. Dit is slechts het begin van wat u met Node.js kunt doen. U kunt het gebruiken om geavanceerdere server-side applicaties te bouwen en te profiteren van de kracht van JavaScript op de server.

Ik hoop dat dit artikel u heeft geholpen om Node.js beter te begrijpen en een startpunt te bieden om zelf aan de slag te gaan. Veel succes met het verkennen en bouwen van geweldige Node.js-applicaties!