In het moderne digitale tijdperk is e-mailcommunicatie een integraal onderdeel van ons dagelijks leven geworden. Helaas worden e-mailaccounts vaak het doelwit van spam, phishing en andere kwaadwillige activiteiten. Gelukkig zijn er verschillende methoden om de veiligheid van uw e-mailadres te versterken, zoals het valideren van e-mails met behulp van DNS-records. In dit artikel richten we ons op drie belangrijke technieken: SPF, DMARC en DKIM. Door deze methoden te implementeren, kunt u uw e-mailadres als veilig laten zien en de kans op misbruik of vervalsing minimaliseren.

Sender Policy Framework (SPF): SPF is een eenvoudige maar krachtige techniek om e-mailspoofing te voorkomen. Met SPF kunt u aangeven welke servers gemachtigd zijn om e-mails te verzenden namens uw domeinnaam. Hiermee kan de ontvangende mailserver controleren of het afzender-IP-adres overeenkomt met de geautoriseerde servers. Om SPF te implementeren, volgt u deze stappen:

1. Maak een DNS TXT-record aan voor uw domeinnaam.
  2. Definieer de toegestane IP-adressen en servers die gemachtigd zijn om e-mail te verzenden namens uw domein.
  3. Publiceer het TXT-record in de DNS-zone van uw domein.

Domain-based Message Authentication, Reporting, and Conformance (DMARC): DMARC is een protocol dat SPF en DKIM combineert en een beleidslaag toevoegt. Het stelt u in staat om specifieke instructies te geven over hoe e-mails van uw domein moeten worden behandeld door ontvangers. Volg deze stappen om DMARC te implementeren:

1. Maak een DNS TXT-record aan voor uw domeinnaam met DMARC-parameters.
  2. Specificeer het beleid dat ontvangers moeten volgen bij het ontvangen van e-mails van uw domein.
  3. Configureer een rapportagemechanisme om feedback te ontvangen over e-mails die worden verzonden vanaf uw domein.

DomainKeys Identified Mail (DKIM): DKIM is een techniek die digitale handtekeningen gebruikt om de authenticiteit van e-mails te verifiëren. Met DKIM kunt u een unieke handtekening genereren voor elke uitgaande e-mail, die vervolgens kan worden gecontroleerd door de ontvangende mailserver. Volg deze stappen om DKIM te implementeren:

1. Genereer een DKIM-sleutelpaar (een privésleutel en een bijbehorende publieke sleutel).
  2. Voeg een DNS TXT-record toe met de publieke sleutel van DKIM voor uw domein.
  3. Configureer uw e-mailserver om de privésleutel te gebruiken om een handtekening toe te voegen aan uitgaande e-mails.

Conclusie: Door het implementeren van SPF, DMARC en DKIM voor uw domeinnaam kunt u de veiligheid en authenticiteit van uw e-mails vergroten. SPF helpt bij het beperken van e-mailspoofing, DMARC stelt u in staat om specifieke instructies te geven aan ontvangers, en DKIM verifieert de integriteit van de e-mails. Door deze methoden te combineren en correct te configureren, kunt u uw e-mailadres als veilig laten beschouwen en de kans op misbruik aanzienlijk verminderen.

Let op: Het implementeren van SPF, DMARC en DKIM kan technische kennis vereisen. Raadpleeg de documentatie van uw e-mailprovider of DNS-hostingprovider voor gedetailleerde instructies specifiek voor uw situatie.

Voorbeeld van een DNS-opzet voor SPF, DMARC en DKIM

SPF DNS-record voorbeeld: In dit voorbeeld gaan we ervan uit dat uw domeinnaam "voorbeeld.com" is en uw e-mailserver "mail.voorbeeld.com" is. Het SPF-record geeft aan dat alleen de e-mailserver "mail.voorbeeld.com" gemachtigd is om e-mails te verzenden namens "voorbeeld.com".

DNS TXT-record voor "voorbeeld.com":

v=spf1 mx a:mail.voorbeeld.com -all

DMARC DNS-record voorbeeld: In dit voorbeeld gebruiken we opnieuw het domein "voorbeeld.com". Het DMARC-record geeft aan dat ontvangers DMARC moeten toepassen op inkomende e-mails van "voorbeeld.com" en dat een rapport moet worden verzonden naar het e-mailadres "[email protected]" voor elke gefaalde e-mailcontrole.

DNS TXT-record voor "_dmarc.voorbeeld.com":

v=DMARC1; p=reject; rua=mailto:[email protected]; ruf=mailto:[email protected]; fo=1; adkim=r; aspf=r

DKIM DNS-record voorbeeld: Voor het DKIM-record moet u een uniek sleutelpaar genereren. Hier gebruiken we de voorbeeldselector "voorbeeld" en gaan we ervan uit dat de gegenereerde DKIM-sleutel als volgt is:

Privésleutel: "voorbeeld.private" Publieke sleutel: "voorbeeld.public"

DNS TXT-record voor "voorbeeld._domainkey.voorbeeld.com":

v=DKIM1; k=rsa; p=MIGfMA0GCSqGSIb3DQEBAQUAA4GNADCBiQKBgrD23eV6YnkeZXQ+8SsE5j2bvSaNC7MzEhUuEEgT2+F0zlEqdjPJwCEIKHYcKT5YSM6c0RoMnd+RUrB1z+zbIUKoL4bGSM7HhYbXJTo7Ov89I9i9r5c1iRMUD/wATRAkRByWRAmSNp7FDmDqtvD6SH+5sOYm0/0CYiqzTrM26otKhQIDAQAB

Zorg ervoor dat je de DKIM-sleutels genereert met behulp van een DKIM-tool of uw e-mailprovider.

Dit zijn slechts voorbeelden en u moet de specifieke waarden aanpassen aan uw domeinnaam, e-mailserver en sleutels. Raadpleeg de documentatie van uw DNS-provider voor specifieke instructies over hoe u DNS-records kunt toevoegen of bewerken.

Houd er rekening mee dat het enige tijd kan duren voordat de DNS-wijzigingen wereldwijd zijn doorgevoerd, dus wees geduldig na het maken of wijzigen van de records. Zorg er ook voor dat u de juiste configuratie toepast op uw e-mailserver volgens de richtlijnen van uw e-mailprovider.